top of page

MIDI gir deg et hav av muligheter til musikkutfoldelse.

Den digitale kommunikasjonen mellom musikkutstyr kalles MIDI og har eksistert i 40 år. 

Med MIDI kan man ikke bare styre lyder fra en ekstern lydmodul e.l., men også fremhente digitale instrumentlyder (registrering). For at det skal være en viss standard er fabrikantene enige om GM, General Midi, som er en felles standard for struktur i lydbibliotek. Her finner man da uansett synthfabrikant et piano på plass nr 1 og en bass på plass nr 33.

MIDI

Musical Instrument Digital Interface

Et MIDIsystem kan bygges inn i alle instrumenter hvor du kan lage en kontakt for hver tangent (tone). Spesielt populært er det å bygge MIDI inn i trekkspill, men alle tangentinstrumenter kan brukes, og endog gitarer mm.

MIDI"systemet" forklares enkelt ved at du tenker deg en gammeldags telefonsentral med 16 linjer, på hver linje er det 128 abonnenter.

 

Klaviaturet utgjør flere abonnenter; på et 61 tangenters keyboard er det derfor 61 abonnenter, selvsagt pluss alle betjeningsknappene og mer.

MIDI"samtalen" fra en tangent inneholder ikke bare hvilken tone, men også hvor lenge tangenten er aktiver (tonelengde) og hvor hardt anslaget ble utført (dynamikk).

bottom of page